Odla tomater

Inlägget innehåller sk. annonslänkar.

Inlägget innehåller sk. annonslänkar.

 

Tomater måste vara det mest tillfredställande grönsaken man kan odla. Tänk dig att du framåt sommaren och hösten bara kan gå till dina plantor och skörda tomater som är dubbelt så goda som de godaste du kan köpa på affären.

Tänk dig att du har för mycket tomater, du kan ta med dig tomater som "gåbortpresent". Du får möjlighet att göra tomatsås och att rosta tomater så att du har en god råvara att ta fram under hela vintern.

Det finns inget bättre än att känna lukten av en nyplockad tomat som luktar sådär mycket – god tomat.

När du väljer vilken tomatsort du ska odla så kan det vara bra att börja med 2 eller max 4 st sorter. De kan ha lite olika förutsättningar och krav på hur man ska ta hand om dem.

Bra att tänka på är också hur mycket plats du har. Har du ett växthus eller har du ett fönster i lägenheten.

Busktomater och kruktomater är ett bra val om du har lite plats. Men om du har mer och högre i tak så kan en ampeltomat vara bra. De ger både mer tomater och kan väljas producera större tomater.

 

FRÖ ELLER PLANTA?

Du kan antingen köpa frön som du förkultiverar eller vänta lite och ska köpa färdiga tomatplantor. Dessa finns att köpa lite varstans och kan vara roliga om man vill testa nya sorter eller blanda många olika.  

 

FRÅN FRÖ

Fröer köper du lätt på nätet. tex här eller vilken annan trädgårdsbutik som helst.

Du kan börja förkultivera från början mars och framåt, allt beroende på var du bor och när du vill sätta ut dem från huset/lägenheten.

I början när du sätter dina frön i små krukor, du kan välja krukor som är av nedbrytbart material (papper) så du slipper ha kvar de småkrukor efter dina tomater växt ur sin första kruka. ett bra tips är att tex använda gamla toalettrullar. klipp några flikar i den nedre delen av rullen och vik in så har du en liten papperskruka med botten. 

Fyll på med fin matjord och tryck ner frön ½ cm i jorden.

Ställ rullarna, eller vid det här laget, krukorna i en liten plastlåda och fyll på med en cm vatten i botten. På så viss så vattnas dina plantor nedifrån vilket motiverar din planta att skjuta ner rötter och hämta vatten nedifrån. 

Innan dina plantor kommit upp så behöver de vatten och värme. Ett tips är att ställa dem på ett element (inte för varmt) och se till att de är fuktigt i jorden är bra.  En sprayflaska är ett bra sätt i början att hålla jorden fuktig.

När de kommer upp vill de ha antigen växtlampa eller sol, så mycket som möjligt.

Du kan även ha dem i ett miniväxthus, se till att lyfta på locket någon gång per dag så luften cirkulerar inne i växthuset.

 


PLANTOR

Plantor finns ofta att köpa från mitten mars och framåt, det kan vara skönt att få plantan klar så slipper du processen med att driva upp dem från frön.

När du kan införskaffa dina plantor är såklart beroende på var du bor, om du bor i Malmö så kan du skaffa dina plantor tidigare än i Skellefteå, då det är varmare desto mer söder du kommer. Om du inte planerar att ha dina tomater inomhus hela vägen.

Bra att tänka på är att du, när du köpt plantan, bör vänja den vid att stå i uterummet eller i växthuset. När dygnstemperaturen är ca 10 grader är det dags.

 

 

Ge näring och håll jorden fuktig.  När det är varmt nog ute är det dags att ställa ut din planta. Tänk på att den måste lära sig att stå ute så ställ ut en stund första dagen och öka sen tiden andra och så kan den stå ute dygnet runt efter några dagar.

Plantera om din planta så den står i en stor kruka. Med mycket jord vattna och gödsla.

Efter hand så kommer det sk tjyvskott på din tomat, det är små grenar som sticker ut från stammen precis bredvid de stora grenarna. Dem nyper du av.

Detta gäller dock bara vissa sorter, generellt skulle man kunna säga att stora plantor (som behöver stöd eller hängas) bör tjuvnypas medan busk och kruktomater inte behöver tjuvnypas.

Bind upp eller hjälp till på annat sätt de sorter som behöver stöd.

Nu är det bara att se till att hålla dina tomater i solen, vattna, ge näring och vänta på att du ska få ljuvliga tomater att ha i din sallad.

Tips: Om din tomat drar iväg i toppen mot senare delen på sommaren så kan du klippa av den en bit så alla tomater som är på väg att komma hinner utvecklas.

 

Lycka till!