FRYSVÄNLIG TOMATSÅS

tomatoes-2670975_1920.jpg

Om du tänker efter så ingår tomatsås i väldigt många rätter vi äter och lagar. Det är ofta krossade tomater eller tomatpuré får ta en stor roll i vår matlagning. Den här såsen lämpar sig bra till de flest rätter och är en fantastisk bas att ha redo i frysen. 

Det är klart att man kan argumentera för att man kan köpa färdig tomatsås eller koka egen på tomatkross på burk och det stämmer såklart. Men faktum är att det är något speciellt när du gör den själv. Och att ha den här såsen i frysen, redo att plockas ut när som helst för att slänga ner i en pasta eller tina för att lägga på en pizza... det är mer eller mindre rikedom om du frågar mig. 

Smaken man får av att tomaterna rostas lätt i ugnen är också något som är svårt att uppnå om man kokar såsen på köpta tomater. 

Lyssna på mig.. preaching to the choir... du är ju här eller hur? För att du vill veta hur man gör en supergod tomatsås som man förvarar i frysen och kan ta ut när man vill. 

Den hrä tomatsåsen är en sån som mer eller mindre lagar sig själv. När du sen har en färdig sås fryser du den i ordentliga fryspåsar som du plattat till så mycket det går. Det gör att såsen tinar på nolltid och du kan vara mer säker på att du verkligen kommer att använda den. Platta paket är ju dessutom så mycket smartare utrymmesmässigt i din frys. Såsen håller ungefär 4 månader i frysen. 

 

För att göra den här såsen behöver du. Eller ja. Det underlättar i alla fall om du har följande. 

  • En långpanna som har lite djup. 
  • Tomater - egen skörd eller fyndade i skördetid.
  • 2 storavitlöksklyftor per fylld plåt. 
  • 2 cl Olivolja per plåt
  • 6 blad basilika per plåt
  • Flingsalt eller annat gott salt. 
  • en mixer, stavmixer eller matberedare
  • fryspåsar av bra kvalitét. 

 

Värm ugnen till 150 grader. Tomaterna ska inte grillas, men de ska gärna få lite fin färg. 

Dela tomaterna i halvor eller klyftor om de är stora. Täck plåten med tomaterna. De ska inte ligga på varandra men de kan absolut packas tight. Hacka upp basilikabladen och vitlöken ganska grovt och lägg på tomaterna. Ringla olivolja över och krydda med lite salt och nymald svartpeppar.

När du har allt på plåten så ge gärna allt en ordentlig omrörning. Det är lättaste att få tomaterna ordentligt täckta av olja om man gör det med rena händer men en slev funkar såklart också. 

Ställ in tomaterna i mitten av ugnen och låt dem stå där i 3,5h. När de skrynklat ihop sig och fått en härlig rödbrun färg tar du ut dem och kör dem i matberedaren till du har den konsistens du vill ha på din sås. Fördela i fryspåsar och platta till. Just att platta till påsarna är viktigt eftersom att du aldrig vet när du bestämmer dig för att använda såsen och tiden för att tina upp förkortas avsevärt när såsen är frusen i plattor. 

Förvara såsen i en trave i frysen så har du koll på hur mycket du har kvar. 

Den här såsen behöver inte lagas på hemodlade tomater. Om det är erbjudande i affären på tomater så slå till. Det gör ju inget om de börjar bli lite mjuka. Om du hellre vill spara din burk på konserver så kan du läsa om hur du gör det här.  

 Här kan du läsa mer om att odla egna tomater.