KONSERVERA MAT

Du kan konservera det mesta så det blir ätbart under mycket lång tid.
Kom ihåg att när du brutit förseglingen på en konserverad vara så bör det ätas inom någon dag och förvaras i kylskåp.

Grönsaker.
Många grönsaker passar att konserveras, Bönor, Morötter, potatis, kål, blomkål. Koka dessa grönsaker väl igenom i saltat vatten (smaka av vattnet innan du häller i grönsakerna, det ska smaka salt och gott) Skär grönsakerna som du vill konservera i passande bitar innan de kokas. Lägg i grönsakerna i burken till 3/4 , det får inte skicka upp något över spadkanten. Fyll upp med kokspad till strax under kanten innan du försluter.

Frukt och bär.
Koka dessa med lite vatten, de kommer generellt fälla ut en del vätska under kokning så var lite försiktig med för mycket vatten.
Du kan tillsätta lite konserveringsmedel i frukt tel Atamon eller Natriumbensonat. Men om du är noggrann med renlighet och desifiering så
anser jag att du inte behöver det. Du kan även tillsätta Askorbinsyra (för att behålla färgen på tex äpplen i konserverad form) Eller Citronsyra (för att få en något syrligare smak) Om du vill använda din konserv som sylt så bör du tillsätta socker i din konserv.

Kött, fisk och andra animaliska produkter.
Att konservera animaliska produkter är något mer avancerat men det går. Bra att ha i dessa konserver är Salt. Det ger en god smak och det är konserverande i sig.
Om du vill att din köttgryta ska kunna konserveras så gäller följande:

Se till att alla burkar och verktyg är väl tvättade och desinficerade.
Koka din mat länge så alla mikroorganismer är döda.
Fyll dina konserver till ¾ och ställ sedan in dem i ugnen igen på 175°C med locket av.

Låt din gryta stå så i 30 minuter och koka inne i ugnen. Nu är det viktigt att du har en bra grytvante för det finns risk för spruckna glas. Så hantera försiktigt.
Ta ut dina konserver och sätt på locket (se till att det inte är någon mat på kanten som gör det otätt)
Nu är dina glasburkar med gryta i så rena som de kan vara.
Kyl sakta av dem i rumstemperatur och ställ på hyllan.

 

När man konserverar mat är det väldigt viktigt med hygien, koktider och temperaturer. Om man slarvar med detta kan det orsaka att din konserv blir otjänlig och i värsta fall rent ohälsosam att äta.