Surdegsgrund

Surdegsgrund.jpg

Många tror att det är jätteavancerat att baka med surdeg. Faktum är att det är inte svårt alls. Det krävs såklart en första "tutorial" för att komma igång men den får du här nedan. När du är igång med din surdeg och vet hur du ska hantera den så är det inte svårt att ta steget till att baka ett gott bröd. 

Det enda som tar lite tid är att tillverka surdegskulturen eller surdegsgrunden som den också kallas.

Det är verkligen inte svårt, det är lätt att starta en surdegsgrund. När du väl har den så kräver den såklart lite omsorg men du kommer att värdesätta den när du väl kommit igång. 

Dag 1: Blanda mjöl av valfri sort och vatten till en trög smet. Det räcker med en dl mjöl och proportionerligt med vatten. Lägg det i en burk med lock, men stäng inte locket utan låt det bara ligga på. Ställ i rumstemp eller lite varmare.

Dag 2 & 3: De två följande dagarna så se till att blanda en gång per dag.

Dag 4: ”Mata” din surdeg genom att fylla på med mjöl och vatten i samma proportioner som dag 1.

Dag 5: Nu har du en surdeg som borde bubbla och vara redo att baka med.

Nu kan du antingen använda din surdegsgrund eller ställa in den i kylen. När du har den i kylen så behöver du mata den en gång i veckan med nytt mjöl och vatten. 

När du har den i rumstemp så behöver den mjöl och vatten oftare. 

I kylen så går processen långsammare och det betyder att när du ska baka så kommer du behöva ta ut surdegsgrunden minst ett par timmar innan, mata den och ställa den på ett ljummet ställe.(i en bunke med ljummet vatten funkar utmärkt)  Så den på riktigt får komma igång och bubbla.