surdegsbröd

baking-2235951_1920.jpg
 
 

Gott surdegsbröd som jäser över natten och kan bakas ut direkt på morgonen!

Bra att tänka på med surdeg är att den vill jobba långsamt. Det är inga 5 minuters bröd utan kräver sin tid. Men det finns en jättebra fördel med det och det är att surdeg är perfekt att nattjäsa på plåten och på morgonen så behöver du bara slå på ugnen och slänga in brödet.

Nybakat på riktigt under timmen. Det vinner du poäng med hemma!

Ett bra tips om du vill ”boosta” din surdeg är att strö i superlite torrjäst i degspadet när du bakar. Det förkortar jäsprocessen utan att för den delen få brödet att smaka jäst.

Ett bra grundrecept som är lätt att komma ihåg är enl följande:

2 mindre bröd eller 12 bullar.

Mät upp 5 dl vatten i en stor degbunke. Blanda mjöl i till en lös smet. Häll i 20 gram salt och slå i en reäl skvätt surdeg.

Blanda i mer mjöl till en rätt lös deg (men inte smet) Du behöver inte bearbeta, det kommer den klara själv. Pudra degen med mjöl och lägg på en bakduk. Låt stå i 1,5-2 timmar.

Baka ut till bröd eller bullar och lägg på plåt med bakduk över (se till att det är bra med mjöl på brödet/bullarna) Ställ in hela i en plastpåse och ställ den i rumstemp över natten.

Morgonen efter så slår du på ugnen på max och när ugnen är varm så ställer du in ditt bröd som nu har jäst och kommer smaka underbart!

 

Enkelt och gott!