Skaldjursfond


Havskräftor-2177792_1920.jpg

Skaldjur är gott, det är det många som tycker.

Jag anser att det godaste i skaldjur sitter i skalet. Att göra en skaldjurspasta och basera såsen på en egen gjord skaldjursfond gör all skillnad i världen. Att koka fond är perfekt efter du haft räkfrossa, kräftkalas, krabbmiddag eller dylikt.

Sätt på ugnen på högsta temperatur- grill. 275 grader.

Skala dina räkor, kräftor, krabbor eller annat skaldjur. Lägg köttet i en skål och in i kylen till ett senare tillfälle.

Skalet däremot är det du vill komma åt här. 

Om du har räkskal, hummerskal, krabbskal eller annat skal. Ta bort huvudet på större skaldjur som hummer eller havskräftor. 

Hacka/krossa skalet i mindre bitar och lägg i en långpanna. Om du har en stor morot eller annan rotsak, hacka upp den och lägg i långpanna med skaldjursskalet, ställ in i ugnen. (som nu skall vara varm 250grader och uppåt)

Nu ska skalen brynas, ju mer du bryner desto kraftigare fond får du (ej bränna men en ordentligt brun färg på skalen längst mot grillen) vänd nån gång under tiden. Det tar ca 10-20 minuter beroende på hur mycket skal du har.

Slå upp dina skal i en stor kastrull, häll på med vatten och eventuellt lite vitt vin och lite rostad tomat, hur man gör det hittar du HÄR

Koka upp och låt koka 15-20 minuter. Detta är det viktigaste, att inte koka för länge. Om du kokar skaldjur för lång tid så fäller skalen ut en bitter smak som jag inte tycker är speciellt god. 

Sila bort skalen och släng skalen. Nu har du en fantastisk fond. Reducera ordentligt till hälften eller mer. (det kan ta en stund, men låt den stå på spisen och jobba själv) 

Låt svalna, häll upp på en isbricka eller annan portions-förpackning och ställ in i frysen. 

Så mycket godare än buljongtärning och mycket nyttigare. 

OBS tänk på att det inte är något salt i denna, det är avsiktligt så inte den mustiga såsen som du vill göra sen kommer bli för salt.