ATT FÖDA UPP DJUR FÖR SJÄLVHUSHÅLL

young-18532_1920.jpg

 

Om du har möjlighet att hålla egna djur hemma så kan det verkligen rekommenderas. Visst krävs det lite planerande och att man läggen en timme eller så per dag på deras omsorg men det är så otroligt värt det. Inte bara i alla de fina produkter som man kan få ut av djuren utan även den otroligt fina känslan det är att ha egna djur. 

När man ska sätta igång med självhushåll så finns det tre djur som man kan börja med att skaffa som är väldigt anpassningsbara och trevliga att ha omkring sig. Här nedan ser du vilka och hittar också länkar till inlägg på vår site där du kan läsa mer om hur du kommer igång och vad du ska tänka på när du ska skaffa dem. 

Först ut.. såklart. 

HÖNS

chicken-677048_1920.jpg

Finns det något mer självklart djur att börja med när det kommer till självhushåll än höns? De ger både ägg och kött i produkt. Förutom detta så är de fantastiska för din trägård eftersom att de håller efter skadedjur, sprätter i landen och gödslar helt naturligt. Genidjur helt enkelt. De kan faktiskt bli riktigt sociala också om man är försiktig med dem och inte skrämmer dem eller låter hund eller katt jaga runt dem. 

Här kan du läsa om höns och vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för att skaffa dem. Vi har också sammanställt en inköpslista för ditt första hönshus.

 Ett såkallat Höns-start-up-kit om man så vill. 

 

Tvåa på listan

KANINER

hare-2647220_1920.jpg

Vi har inte en jättestor tradition av att äta kanin i Sverige men man behöver nte resa långt för att det ska vara det mest naturliga inslaget i köket som helst. I Frankrike och italien är det delikatesser. I Sverige har vi en stark tradition av att kaniner endast hålls som sällskapsdjur men det är inte heller helt ovanligt med uppfödning för kött. Om du har speciella önskemål kring kaniner så finns det mycket man kan välja mellan och tänka på. Päls, lynne, benstomme, förökning bland annat. Klicka här för att få veta mer om kaninuppfödning.

 

Sist men inte minst.

GETTER

goat-3023732_1920.jpg

Getter är ett fantastiskt djur att ha om du bor på landet. Tack vare serietidningar och liknande har de fått dåligt rykte om sig att vara lynniga och stångiga. De flesta getter är egentligen jättetrevliga och supersociala individer. De älskar att umgås med människor och det räcker med ett staket kring tomten så kan de gå mer eller mindre lösa. Här kan du läsa mer om att skaffa Getter till din lilla gård. Egen getost, tänk vilken lyx. 

Nu börjar det handla om lite större djur och då tillkommer lite större krav. En viktig sak att tänka på är att du måste ha ett produktionsplatsnummer på din gård för att ha getter.  Här kan du läsa allt om produktionsplatsnummer för getter och får hos Jordbruksverket.

Efter detta kan listan göras lång på djur som bidrar till ett självhushåll men dessa tre ovan är de som tillför mest i ett nystartat självhushåll. 

LYCKA TILL!

Nu kan du hoppa vidare och läsa om 

De 10 första grödorna du ska plantera som självhushållare.