Självhushåll inne i stan

 

Det här inlägget innehåller sk. affiliate links.

Det här inlägget innehåller sk. affiliate links.

Några kanske tycker att det låter väl ambitiöst med självhushåll i en lägenhet men jag kan verkligen inte säga det här för många gånger. man behöver inte gå så långt som att leva off grid. Det kan faktiskt handla om att bara vara lite klimat-, ekonomi- och hälsosmart. Om du kan fixa en stor del av din konsumtion själv så kommer du med enormt stor sannolikhet att spara pengar, äta nyttigare och göra naturen en tjänst. Och, det är kul. (är det inte kul så ta en funderare på om det här är det du ska kämpa på med)

Här är därför några bra tips på vad du kan göra om du bor inne i stan.

 1.     Anlägg en krukträdgård.

Har du ingen balkong betyder inte det att du inte kan driva upp egna grönsaker. Det finns massor av goda grönsaker som du kan odla inomhus i kruka. Paprika, sallad, tomater, vitlök, gullök ja listan kan göras lång. Använd konservburkar om du kör på budget eller köp stora vackra krukor och låt din krukträdgård blomma ut i ditt vardagsrum och sovrum. Ett smart sätt att få plats är att hänga upp krukorna. Mitt hem är fullt av sådana här amplar. Så fint och smart på samma gång. 

krukvägg.jpg

En sån här vägg är också ett smart sätt att få plats med många grödor. Den kan även användas som rumsavdelare. 

 

 2.     Skaffa en kryddträdgård

Om du av en eller annan anledning inte kan ha grönsaksträdgård så kan du i alla fall ha en kryddträdgård. Kryddväxter ger mycket avkastning på väldigt lite jord och jobb. Plantera i små krukor. Ett fröpaket kostar inte mycket och fröna räcker länge.

Använd en isbricka och frys in små kuber av Olja med färska kryddor i så har du till din matlagning även om växten blommat över. Speciellt för koriander är det här bra då den ibland smakar lite sämre om den går i blom.

3.     Snylta i sin absolut finaste form.

Kolla med kompisar, arbetskamrater eller grannar som har trädgårdar. Min erfarenhet är att när det är ett såkallat ”äppelår” får man som villaägare mer än man kan hantera. Många är glada att någon alls vill ha äpplen så att de slipper åka vändor till tippen för att slänga skörden. Frågan är fri och ofta uppskattad. Äppelträd, plommonträd, kryddträdgårdar och jordärtskockor är exempel på grödor som vissa år helt flödar över.

 

bulb-1239423_1920.jpg

4.     Konservera

Att konservera och ta hand om sin skörd är såklart en jättestor del av att självhushålla.

Ovan nämnda äpplen blir mos, som både kan konserveras i burk eller i påsar i frysen. Använd allt du kan komma över. Det är fantastiskt att inte behöva gå och köpa sylt.

Faktum är att du kan göra fina klipp till konservering även i butiker. Av några kilo billiga tomater kan du koka en fantastisk tomatsås som passar både i pastasåser, på pizza och till soppbas.

Köp billigt när det är säsong och se till att lära dig att konservera.

Så bra och så smart.          

Via länkarna nedan hittar du bra tips på hur du gör det enkelt hemma.

Konserveringskärl

Konservera mat

 

5.     Laga din mat från grunden

Sluta helt med halvfabrikat. Jag blir helt galen när jag tänker på att folk faktiskt köper hem pannkaksmix. Det är bara mjöl, bakpulver och konserveringsmedel i ett paket. Så otroligt dåligt för miljö och plånbok. För att inte tala om hur dum man känner sig när man ändå måste göra precis alla stegen inför pannkaksbaket ändå. Enda skillnaden är att man får i sig en massa konserveringsmedel.

Koka tomatsåsen från grunden, köp inte pulversoppor, rulla dina egna köttbullar.

Den största bedriften halvfabrikatstillverkarna lyckats med är att slå i oss lögnen att det tar jättelång tid att laga mat. Godare, smartare, hälsosammare.

6.     Engagera andra i ett odlingsprojekt.

Om du inte har en balkong eller möjlighet att ha en krukträdgård i ditt hem så se dig omkring i din närhet. Hur ser det ut? Finns det några bra möjligheter?

Den tråkiga innergården blir både smartare och trevligare om ni ställer upp några pallkragar och odlar för kollektiv vinning. Lök, morötter och potatis är fantastiska grödor som man kan få ut mycket ätbart på en relativt liten yta av. Dessutom är det roligt och bra för grannsämjan att göra saker tillsammans. Kom ihåg att alla inte måste vara med för att det ska vara genomförbart. Kanske tycker de som inte är intresserade ändå att det är en bra idé att de som vill odlar. Win win för alla enligt mig.

7.     Kompostera

Kompostera kan var knivigt om man bor litet i en stor förening. Men om man tvärtom bor i en liten förening så kan det vara möjligt. Kan föreningen gemensamt anlägga en kompost. Jag menar, nu när ni har ett gemensamt potatisland så behöver ni ju kunna kupa potatisen med lite härlig hemkomposterad mylla eller hur? Det kan du läsa mer om här 

8.     Äggprojektet!

Här är mitt sista och kanske mest ”out there” tips.

Engagera dina grannar och skaffa ett hönshus på innergården. I de flesta kommuner får man ha hönshus utan några större krav. Självklart ska ni sträva efter att hålla krav-märkt standard till era hönor så att de är glada. För glada hönor värper fler ägg.

Här hittar du jordbruksverkets bestämmelser om hönshållning.

En höna lägger vanligtvis omkring ett ägg om dagen. 15 hönor kan förse ett helt flerbostadshus med ägg och de är även trevliga små djur. Här kan du läsa mer om att skaffa höns. 

 

chicken-677048_1920.jpg

 

Om du försöker börja med de här projekten så har du kommit långt i din väg mot homesteading. Har du fler tips på vad man kan göra när man bor i lägenhet så hör av dig. Vi vill gärna utöka den här listan.

SHH i stan.jpg