RÖDBETOR

 

inlägget innheåller sk. affiliatelänkar.

inlägget innheåller sk. affiliatelänkar.

Att odla rödbetor är inte svårt. De är tåliga och växer gärna på ställen där andra grödor inte är lätta att odla. Det fina med rödbetor är att man även kan äta blasten. Den är dock som godast när plantorna är spröda och små.

Så fröna i rader med ca 40cm mellanrum.  Och 3 cm mellan fröna. Fröna ska tryckas ner lite i jorden, ca 2 cm.

Det finns två oliks skolor när det kommer till att odla rödbetor. Antingen sår man ganska tight mellan fröna och gallrar sedan bort så att plantorna få bättre plats när de börjar komma upp. Eftersom att blasten går bra att äta i sallader och har fin färg så är inte dessa frön helt till spillo. Det är också gott om näringsämnen i blasten. Fördelen här är att man kan låta de plantor som ser mest levnadsstarka stå kvar och använda de mindre till sallader. Nackdelen är såklart att många frön går åt. Dessa är å andra sidan inte särskilt dyra. När det börjar komma upp blast och de blivit 5-7 cm höga ska man gallra. Då tar man bort småplantor och låter de större plantorna växa till sig.  

Om du vill odla med denna variant sår du frön i rader med 3cm mellanrum i raden och ger omkring 40 cm mellanrum mellan raderna.

Det andra tillvägagångssättet är att du sätter fröna med större mellanrum. Fördelen är då att inget frö går till spillo och gallras bort. Nackdelen är såklart att alla frön inte håller samma kvalitet och det är mer osäkert hur skörden ser ut i färdigvuxna rödbetor.

Om du vill odla med denna variant så sätter du frön med 20cm mellanrum i rader och ger omkring 40cm mellan raderna.

Så dina fröer direkt ner i en pallkrage eller i ditt grönsaksland i maj-juni så bör du kunna skörda i slutet på sommaren. Allt beroende på vilken sort du väljer och hur stora du vill låta dem växa sig.

Här kan du köpa Rödbetsfrö på postorder.