FÄRSKPOTATIS TILL MIDSOMMAR

Inlägget innehåller sk. affiliate annonslänkar.

Inlägget innehåller sk. affiliate annonslänkar.Vem älskar inte färskpotatis? Jag skulle kunna leva på endast färskpotatis, smör och lite salt! (Nej jag vet att det inte går. Men i tankevärlden kan jag det)

När jag skriver det här är det sista februari och med andra ord hög tid att börja ta tag i potatisodlandet inför sommaren.
Om du börjar förgro dina potatis nu så kan du med stor sannolikhet skörda till midsommar,

Hur lyxigt är inte det?

Potatis kan vem som helst odla. Det är faktiskt så. Vare sig det är i ditt vardagsrum, i hink, pallkrage, land eller åker. Potatisen är samarbetsvillig och rolig att odla.
Det finns också  många olika sorter som man kan testa för att hitta sin favorit. 

Det är bra att planera sin potatisodling så att skörden kommer med lite mellanrum. Såvida man inte har gott om plats för att lagra den så är det ju smartare om den får lagras i jorden och ätas vartefter. I alla fall under sommaren. 
Det går också bra att sätta en sort som både funkar fint som färskpotatis men som även kan skördas senare för att lagras. Amandine är exempel på en sådan knöl.

Men nu var det potatis till midsommar som var i fokus så låt oss ta tag i det.

För skörd i slutet på maj så sätter du dina potatisar i början på mars, inomhus, direkt på jord.
För skörd till midsommar behöver de ligga i jorden senast i april.

 

SÅHÄR GÖR DU. STEG FÖR STEG.

1.     Bestäm sort.

Först måste du såklart bestämma vilken typ av potatis du vill ha.
Det finns en uppsjö sorter men inte alla lämpar sig för att skördas som färskpotatis så smartast är att kolla vilken eller vilka sorter som passar bra för just din odlingszon.

Köp alltid sättpotatisar på en handelsträdgård eller liknande om du inte är ett riktigt potatisodlaress. De som säljs där är testade för sjukdomar och ger en så säker tillvaro som möjligt för din jord.

Här kan du bland annat beställa sättpotatis för hemleverans. 

 

2.     Rota

För att få potatisar som hinner gro klart för skörd så tidigt som till midsommar måste vi på de flesta håll i Sverige rota dem inomhus först. Det är egentligen ingen svår procedur men den kräver lite tillsyn.

Använd vilken typ av kärl du vill för detta. Plastlådor brukar vara smarta då de finns i breda långa varianter och håller inne vatten och skyddar dina golv och ytskikt när du rotar inomhus.

Fyll ditt kärl med ca 5cm torv/jord. Lägg ner potatisarna med 10cm mellanrum och rubba ner den en liten bit. De ska vara till största delen ovan jord. Ställ dem någonstans där det är ljust men inte allt för varmt. 15 grader är det allra bästa så om du har en inglasad veranda eller farstu kan det vara en bra plats.

 

3.     Fukta

Jorden ska nu hållas fuktig hela tiden. Inte blöt, Bara sådär lite härligt fuktig så att potatisen som ska skjuta rötter har vatten att hämta. 3 veckor senare kommer dina potatisar att ha ett fint litet skägg som sticker ner i jorden.

 

4.     Sätt potatisen

De rotade potatisarna kan du nu sätta. Potatis gror i jord som håller minst 8 grader så för midsommarpotatis gäller mer eller mindre genomgående att man måste förkultivera plantorna inomhus.

Sätt dina potatisar i krukor, säckar eller hinkar. De behöver lite djup så gärna med 20cm neråt och 25cm i diameter för att de ska kunna bre ut sig. Tänk på att de är känsliga för sol så använd mörka hinkar eller kärl.

Använd sandig jord så har de lättare att skjuta rötter.

 

5.     Kupa

När det kommer upp en planta på ca 15 cm ska du kupa upp lite jord över stjälken. Detta för att potatisarna som nu börjar bildas är väldigt känsliga mot ljus och blir oätliga om de kommer i kontakt med för mycket solljus. Så kupa upp en kulle med jord över potatisfötterna.

 

6.     Ut i landet med dem.

När vädret är varmare och jorden håller 8grader plus eller mer så är det dags att sätta ut dina plantor. Nu är det ju så att du har lite känsliga inneplantor så vänj gärna dina plantor vid uteklimatet under dagtid och ställ dem lite skyddat under en natt eller två innan du sätter ut dem. Om du är osäker på om sista frostnatten passerat kan det vara smart att täcka över plantorna nattetid den första tiden så att inte frosten förstör allt ditt slit. 
 

7.     ..och vattna såklart

Håll potatisjorden fuktig men inte blöt. Gödsla inte för mycket, potatis vill växa i lugn och ro.

Hur vet man när den är klar?
Förr i tiden lät man potatisens blomning skvallra om att de var redo att plockas upp. Många av dagens sorter blommar inte längre. För att ta reda på om potatisen är redo är det bästa sättet att försiktigt gräva i jorden och ta sig en titt hur de ser ut.