PLANERA DIN ODLING - 5 smarta steg.

beets-1584454_1920.jpg

 

Oavsett om du är total nybörjare eller gammal van hemmaodlare så är det en bra idé att planera ordentligt kring ditt grönsaksland.

För att nämna bara några av fördelarna

 

·      Du kan planera din sådd så att dina grödor är redo för skörd vid olika tillfällen. På så vis håller du nere svinnet. Du vill ju inte stå med 30 salladshuvuden redo för skörd samma vecka tex.

·      Du kan räkna ut den bästa planen för att få plats med så många grödor som möjligt på den ytan ditt grönsaksland erbjuder.

·      Du kan lättare hålla ordning på växtföljden så att din jord och dina grödor mår så bra som möjligt.

·      Du vet när du kan vänta dig skörd.

·      Du lär dig mycket om just dina klimatmässiga förutsättningar och kan vara mer förberedd även inför kommande år.

 

Säkert kan den här listan göras ännu mycket längre. Det är helt enkelt en väldigt bra idé att sätta sig ner och göra en plan för sin odling. Gärna redan i februari/mars.

Det är dessutom en fantastisk ursäkt att få gå och skaffa sig en snygg tom anteckningsbok.

När du nu är redo med din nya fina anteckningsbok kommer fem viktiga punkter du ska bocka av innan det är dags att sätta fingrarna i jorden.

 

1.     VÄXTZON

Sverige är indelat i växtzoner vilket hjälper oss när vi ska odla. De flesta fröpåsar är uppmärkta med vilka växtzoner de aktuella fröerna fungerar att planteras i. Ta reda på vilken växtzon du bor i och anteckna i din bok. Det kan du ta reda på här. 

När du vet vilken zon du bor i vet du också ungefär vilka grödor DU kan odla.

 

2.     FROSTNÄTTER

Varje år kan man vänta sig att frosten slår till vid ungefär samma datum. Du vill ha koll på när du kan vänta dig den sista frostnatten innan sommaren så att du inte råkar plantera ut dina förkultiveringar för tidigt och de dör i frosten. Frosten till hösten vill du också ha ungefärlig koll på så att du planterar i god tid för skörd innan frosten. När du har koll på detta så har du en bra bild av hur lång din odlingssäsong är och kan räkna ut hur många skördar du bör hinna med under perioden.

 

3.     RITNING

Jag kommer att utgå ifrån att du redan bestämt dig för vilken typ av odling du ska ha. Om den tex. är vertikal, i pallar eller ett gammal hederligt gönsaksland. Det finns en uppsjö olika sätt att odla grödor på.

När du nu vet hur du ska odla så behöver du göra en ritning över dina möjliga odlingsplatser. Mät upp ordentligt och anteckna även väderstreck och sol. Mycket av ditt planterings-planerande gör du inne vid skrivbordet med papper och penna. På så sätt kan du räkna ut hur du bäst får plats med många plantor och var du ska så dina olika grödor. 

 

4.     INVENTERA

Om du odlade förra året har du kanske fröer kvar. Kolla igenom vad du har så att du inte går och köper en massa fröer i onödan. Visst fröer är inte jättedyra men det är ändå onödigt att köpa om man har hemma. 

5.     ÖNSKELISTAN - en realistisk sådan

Nu har du dina förutsättningar ganska väl utstakade. Nu göra du en lista över vilka grödor du gärna vill ha i din trädgård. Om det är ditt första år du odlar så är en bra regel att ”hålla det enkelt”. Det är bättre att börja lite lagom och utöka när man har bättre koll på vad som krävs. Om du tar i för mycket i början så är risken att du blir överväldigad. Keep it simple. Men skriv en önskelista.

Tips: Tomat, paprika och gurka är grödor som är dyra i butik. Om du kan odla dessa där du bor så gör det med fördel för plånbok och miljö.