Konsten att odla vitlök

Vitlök.jpg

 

Att ha egen vitlök är fantastiskt och enklare än många tror, vitlöken man odlar själv får ofta en mildare vitlökssmak än den du köper i affären. Plus att du även kan använda dig av den underbara lökblasten.  Du kan odla den inne i kruka eller i trädgården. Här kan du läsa om hur du gör. 

 

Ute i trädgården.

Odla din vitlök på hösten. Du sätter helt enkelt ut sin vitlök i jorden, så länge man kan gräva ner den så är det inte för sent att sätta ut. Mer om att sätta vitlök utomhus kan du läsa lite längre ner. 

Inne i kruka.

Odla vitlök kan man göra inomhus året om, på vintern när det är sämre ljus och värme så får du mer blast och på våren, sommaren och hösten är det lättare att få vitlökar

Du kanske odlar för att få vitlök men bra att veta är att blasten är jättegod och den kan med fördel användas i matlagning. Även om den inte kan sparas lika länge som lökarna.

 

Vad ska jag då välja för sättlök?

Du kan använda de vitlökar som du hittar i mataffären men det finns en del vitlök som är behandlade så de inte kan gro, eller gror dåligt.  Det sägs också att de kan dra med sig bakterier som försämrar jordens egenskaper.

Om du vill vara lite säkrare att få utdelning så kan du köpa från en handelsträdgård eller annan affär där som säljer certifierat utsäde.

 

Att så din vitlök.  

Om du tänker så din vitlök ute i trädgården så är den bästa tiden för detta hösten. Väntan kan kännas lång men sommaren efter får du din första skörd. Om du sår ut i friland så är det också lättare att få stora lökar men det går att få till det även i kruka.

Om du sätter den i kruka och ska ha den inne så kan du sätta den i början på året, välj då en mellanstor kruka till varje klyfta.

Dela upp din vitlök så att varje klyfta sås var för sig.

Tryck ner en klyftan med den spetsiga sidan upp, lämna ca 20-25 cm mellan varje lök.

Sen är det bara att vänta, ge näring och se till att vattna, men vitlöken tycker inte om för mycket vatten så låt jorden torka mellan gångerna.

När blasten börjar gulna så kan det vara rätt tid att plocka din vitlök. Testa med en och se om du ska plocka alla eller vänta.

Dina vitlökar förvaras torrt, mörkt och kallt. Om dom tas om hand så kan du ha dem länge i förvaring.