MORÖTTER

 

Alla har säkert odlat morötter någon gång i livet. Från att ha fått testa i skolan eller på landet. Det är ju något väldigt speciellt med känslan av att skörda sina egna morötter. De smakar liksom fem gånger bättre än de man köper. 

Morötter är tacksamma att odla. De växer relativt snabbt, De är tåliga och man kan dessutom gå och tjuvnypa en ur landet eller pallkragen och äta den rå. Så otroligt god och samtidigt nyttig. 

Som ett undantag från regeln "smakar det sött och gott så är det förmodligen onyttigt": 

Den vanligaste moroten är såklart den härligt gulorangea men det finns en hel del spännande sorter i andra färger. Testa att odla lite olika färger som du sedan hyvlar ner i salladen med din potatisskalare eller en osthyvel. Det ger härlig färg till sallader och alla möjliga rätter. Dessutom så innehåller de bland annat gott om Vitamin A och antioxidanter. För att bäst ta till vara dess näringsämnen äter du den rå, eller steker den i en het panna. Ju snabbare tillagningstid, desto fler näringsämnen kvar i matvaran. 

Här kan du köpa fröer för färgglada morötter. 

Såhär odlar du morötter:

Så frön med 10cm mellanrum i raderna och lämna 30cm mellan raderna. 

 

De är också lite känsliga för om jorden är för lerig. Då orkar inte rötterna växa till sig neråt utan blir lätt små. Sandblandad jord är de glada i. Var också försiktig när du vattnar så att du har en fin spridd duschande stråle. En hård stråle packar lätt jorden att de inte orkar växa sig raka och stora. För mycket vatten på en gång kan också resultera i att de växer för fort och spricker. Nu låter det som att morötter är svårodlade. Det är de inte, men om man håller sig till de här knepen så blir de ännu bättre. 

Morötterna kan du så under vår och försommar. Bäst i maj./jun. Skörden kan du njuta av redan i början på augusti och sedan långt in på hösten. Morötter tycker om att stå soligt så se till att de har en bra plats med sol i trädgården.

carrot-2743498_1920.jpg