Kryddväxter


spices-1905075_1920.jpg
 

 

Odla kryddor hemma.

 

Att odla kryddor borde alla göra. Oavsett om man tycker om självhushåll eller inte.  Att ha en kruka i fönstret i köket med basilika eller timjan är i stort sett underhållsfritt och det ger massor med smakförhöjande kryddor som du kan ha i din mat. Det är helt enkelt FÖR enkelt för att man inte ska göra det.

Det de kostar att köpa 4 krukor med kryddor på affären kan du istället lägga på lite jord och frön som räcker till 10 gånger det du får av en liten fjuttig planta från Ica.

Börja med den enklaste, det måste vara basilika.  Lägg några frön i jord och se dem växa. Visst det tar lite tid att gro men när du väl har ett par rejäla buskar så tar de inte slut på en middag, plus att det växer upp mer när du skördat.

Du kan köpa både jord och från på de flesta välsorterade matbutiker om du inte har någon affär som uteslutande sysslar med odling.

Här är de vanligaste kryddor som du enkelt kan odla. 

Basilika: kräver ingen eller mycket liten tillsyn förutom vatten när den börjar bli torr. Kan med fördel ges näring om man vill ha de där riktigt stora bladen. Förvaras bäst nedmixad med olja och frusen. Då behålls smaken länge.

Mejram: också lätt att odla. Skördas helst innan den blommar och passar superbra att torka.

Timjan: Tycker till och med om torr jord och behöver troligtvis inte gödas något. Torkas gärna om du får för mycket.

Rosmarin: Också en enkel krydda. Sås likt Timjan utan tillsatt näring och tåls att torkas ut mellan bevattningarna.

Mynta: Är som ogräs, det växer och sprider sig. Med tanke på spridningen så kan denna med fördel sås vidare från en kruka om man inte orkar köpa frön. Massor med mynta som är gott i glass, te eller drink. Du kan inte ha för mycket. Torkas med fördel och ger ett gott te när du inte odlar.