KÖTTBULJONG


Köttsoppa-2543564_1920.jpg

Märgben finns att köpa jättebilligt på större matvaruhus. Om du köper på dig ett kilo eller två kommer du få en kraftig god buljong som räcker länge. Slipp de dyra, salta och inte alls lika goda buljongtärningarna eller fonderna. 

Börja med att rosta märgbenen, Ju mindre benbitarna är desto bättre.

Det gör du genom att slå på ugnen på max - grill

Lägg märgbenen i en långpanna. Kasta med de rotsaker du har hemma som du hackat i grova bitar. Lämna skalen kvar men ta bort jord. Lök, vitlök går också bra. 

Rosta tills benen får en mörk men inte bränd färg på ytan. Mer färg - Mustigare smak. 

Lägg allt i en stor gryta och häll på vatten så det täcker märgbenen. Lägg i några lagerblad, timjan,  lite rostad tomat, hur man gör det hittar du HÄR.

Koka upp, skumma av av översta lagret. Låt sedan sjuda i 4-5 timmar och sila sedan av märgben, ev grönsaker och släng dem. 

Reducera ordentligt till hälften minst. 

Nu kommer du få en hel del fett som lagt sig på toppen. Det kan du skumma av och frysa separat, bra att ha till grytor istället för olja eller smör. 

Det mesta är en välsmakande buljong som du kan ha i frysen lång tid och ta fram när du vill briljera med allt från köttfärssås eller BEOUF BOURGUIGNON

Låt svalna, häll upp på en isbricka eller annan portions-förpackning och ställ in i frysen. 

Så mycket godare än buljongtärning och mycket nyttigare. 

OBS tänk på att det inte är något salt i denna, det är avsiktligt så inte den mustiga såsen som du vill göra sen kommer bli för salt