KONSERVERINGSKÄRL

bottles-1836389_1920.jpg

 

Konservering och konserveringskärl.

När man pratar konservering så handlar det egentligen om att ta död på de bakterier som finns i en matvara och innesluta den så man kan lagra utan att matvaran blir angripen av bakterier. (ruttnar, möglar)

Det finns massor med matvaror som lämpar sig väl till denna typ av matlagning och de kommer vi till senare. Men jag tänkte först ta upp ämnet kärl att konservera i.

Kärl

Glasburkar, av den typen man använder till sylt eller inlagd gurka är jätterbra att ha till konservering av matvaror.

De är också bra då man tydligt kan se vad de innehåller, de är dekorativa och man vill gärna ha ett helt gäng på sin hylla.

Det viktiga är att desinficera dem rätt och sedan se till att hantera dem innan man fyller i det ska fyllas i.

Så här går man tillväga.

1. Diska din burk inkl lock väl.

2. Ställ de burkar du vill amvända på en plåt i ugnen och sätt på 175°C. Låt ugnen bli varm tillsammans med glasburkarna och låt dom stå i minst 20 minuter efter att ugnen blivit varm.

3. Koka locken i 5 minuter (de kan ta skada av att vara i en varm ugn)

4. Nu är dina kärl klara att användas, och det bästa är att använda dem medans de är varma då troligtvis det du ska konservera är varmt när det tillagas innan det ska in i burken.

 

Bra att veta är att glasburken klarar värme väl, det är temperaturskillnader som gör att den spricker. DVS att om du tar ut glasburken från ugnen (varm) och häller i kallt vatten så spricker burken med stor sannolikhet. Men om du har en varm burk från ugnen och häller i tex varma grönsaker från en kokande gryta så kommer det gå finfint.

När du har hällt i din matvara i burken så sätter du på locket direkt (använd grytvantar då både burk och matvara är supervarma)

OBS skölj inte av burken med kallt vatten hur lockande det än kan vara!

När din konserv svalnar så kommer du se att locket sugs in så det blir lite konkavt ner mot burken. Det betyder att ditt lock är tätt och att du kan vara nöjd med din hantering av konserveringskärl.

Sk patentburkar fungerar också jättebra att konservera i.  De med en gummikant och ett snäpplock. De är jättebra, Gummiringen kokas separat (likt locken) och resterande behandlas i ugnen som anvisat ovan.