blur-focus-jam-48817.jpg

 Sylt

Att göra sylt är lätt! Du kan ha varit ut och plockat bär i skogen på hösten och vill koka. Om du efter sommaren inte hunnit ta tillvara på bären kan du ha lagt dom i frysen. Eller har du massa påsar med bär som du köpt som bara blivit liggande? Gör sylt på dem! Antingen av en bärsort eller så blandar du och på etiketten så finns nu möjlighet att vara kreativ. Asgod supersylt? Mats Mästerliga Mix? Eller bara Blandsylt.

När du kokar sylt krävs socker som enda tillbehör. Om du vill få en lite tjockare sylt kan du köpa syltsocker. Det är ett socker som innehåller pektin. Pektinet gör så att din sylt får en fastare konsistens. Med eller utan pektin så är det lätta att lyckas.

• Häll det frysna eller färska bären i en stor gryta. • slå på ugnen för att preparera syltburkar. Det kan du läsa mer om HÄR • Koka upp bären och smaka av med socker, du kommer behöva mer socker än du tror men då är det faktiskt så att den sylt som du köper innehåller minst lika mycket socker. Sylt är en söt matvara. Men det som är bra med din egna sylt är att du faktiskt själv bestämmer hur mycket du ska ha i din sylt. • När allt har kokat i 5-10 minuter så tar du ut glasburkarna ur ugnen(jättevarma) och häller upp sylt i var och en, lämna ca 1-2 cm till kanten sätt på locken direkt.

De ugnsheta glasburkarna med kokande sylt är känsliga så var lite försiktig så du inte får sylt över bänken och golvet. Observera att det som gör att glaset spricker är inte värmen i sig utan krocken mellan varmt och kallt. Det är nämligen spänningar som uppstår i materialet när du häller tex kallt vatten på ett varmt glas som gör att glaset spricker.

När locken är ordentligt påskruvade så ställer du dem åt sidan (du kan torka av dem med lite hushållspapper) efter en stund så kommer locken bukta inåt då luften ovanför sylten minskar i volym när den kyls ner. Du kommer då höra klickande från dem, ett trevligt ljud som skvallrar om att du gjort rätt.

Syltburkarna som inte har ett inåtbuktade lock håller troligtvis inte tätt och kommer inte hålla i skafferiet lika länge så de kan du börja med att äta. De burkar som är täta kan du med fördel ställa i kylen eller en matkällare. De kommer hålla länge.

Tips! Ta med en av dina burkar sylt som ”gåbort-present” när du ska på middag. Uppskattat och roligt.

Lycka till!