Groddar 

Gröna bönor grodd.jpg

 

Groddar

Som krasse så är groddar enkla att göra, fantastiska tillbehör till din mat och supernyttiga. Att köpa groddar på affären är såklart enkelt, då slipper du vänta på att de små gynnarna ska gro. Men det är både helt onödigt och superdyrt jämfört med det som du kan göra hemma. Dessutom så vet du att de groddar som du gör hemma inte är smittade med bakterier som det debatterats om en del den sista tiden. Man kan grodda massor av frön och baljväxter.

Groddar ska i regel blötläggas innan groddnig. Dvs läggas i vatten, tiden för hur länge beror på vilken sort. Vi återkommer till det senare i artikeln.Om du inte köpt en groddmaskin eller groddburk så är det två sätt som är de vanligaste.

Durkslag: För lite tjockare groddar så används med fördel ett durkslag som man ställer i en skål som de blötlagda groddarna läggs i.

Glasburk: Det andra sättet som man kan använda sig av är en burk som man häller i groddarna, sätter en duk på och ställer med duken neråt på sidan så groddarna får luft.

Här kommer två exempel på groddar som du kan gro hemma, men det är bara att experimentera själv sen. Det finns massor av varianter.

Alfalfagroddar – den klassiska smörgåsgrodden.

Den grodden som många ofta tänker på först är Alfalfagrodd.

En supergod och enkel grodd som du enkelt odlar i burk. Om du odlar den i durkslag så var noga med att groddarna inte torkar, vilket är risken.

Ta en mastsked groddar (ger ca 5 dl groddar) och blötlägg dem över natten.

Skölj och lägg de blötlagda groddarna i en burk som du sätter en duk över och ställer med öppningen neråt (på snedden så det kommer luft till grodden)

Ställ burken ljust för gröna groddar eller mörkt för vita groddar.

Skölj varje dag genom att hälla ordentligt med vatten genom duken och låt rinna av.

Efter 2-4 dagar så har du härliga groddar att äta.

 

Mungböngroddar. – Perfekt att woka eller ha i sallader.

Blötlägg bönorna över natten.

Lägg dem i ett durkslag, skölj med ljummet vatten och lägg på en handduk och ställ durkslaget i en skål.

Skölj dina böngroddar varje dag och efter 2-5 dagar så har du fantastiska skott som går att använda till din matlagning.

Växtfrön som passar bra att grodda.

- Alfalfa

- Kikärtor

- Bovete

- Adzukibönor

- Mungbönor

- Gröna linser

- Sojabönor

Bakterier och groddar.

Det finns de leverantörer som säljer otvättade frön och bönor. Om du är osäker så bör dina bönor pastöriseras innan blötläggning. Det betyder att du i ett durkslag eller sil sänker ner dina bönor i 80 gradigt vatten och håller dom där 20 sekunder. Skölj sedan med kallt vatten och följ recept.

Alternativt köp råvaror som är tvättade.

 

Förvaring:

Dina groddar förvaras i kylskåp i öppen påse och sköljs innan användning. 3-4 dagar brukar dom hålla sig fräscha.