3 SUPERAVFALL FÖR DINA GRÖDOR

-för dig som inte har möjlighet att ha kompost.

3 Avfall.jpg

 

Av olika anledningar så kanske du inte har möjlighet att hålla med en kompost som förser dg med fin näringsrik mull att ge dina plantor. För dig kommer här några bra knep på varor som jobbar för dina grödor utan att först behöva processas i komposten. Varor och restprodukter som de flesta av oss slänger i soporna mer eller mindre dagligen.

Även om du har en kompost ute i trädgården så kan det vara bra att använda just dessa varor för sig ändå emellanåt. Inte minst för att bekämpa mördarsniglar. Det första tipset nedan är nämligen inte populärt hos mördarsniglar.

 

ÄGGSKAL

Äggskal är fantastiska för att höja kalkhalten i jorden. Många av dina plantor älskar kalkrik jord.

Äggskal är också bra för din kompost som lätt blir sur av gräsklipp och liknande som du stoppar i den. Men vårt tips är att även om du har en kompost så kan det vara idé att lägga en del av äggskalen direkt på plantorna. De motverkar nämligen mördarsniglar.

Innan du strör ut dina äggskal så tvätt och torka dem i fönstret på en bricka eller över ett element.

Krossa sedan skalen i små bitar. Gärna några mm stora bara. När du sedan strör dina äggskal generöst kring dina plantor så skapar du en barriär mot sniglarna. Deras upplevelse av att ta sig över äggskal är ungefär som att trampa på en legobit. (alla småbarnsföräldrar förstår).

Om du vill kan du köra äggskalen i en mixer så att du får ett mjöl att sprida kring dina grödor men det är ju lite mer jobb med det.

Grödor som gillar att få äggskal är bl.a. tomater, morötter, vitkål, broccoli, dill.

 

KAFFESUMP

Din kaffesump ska du med fördel strö över din plantjord. Den fungerar inte bara som gödningsmedel. Den gör jorden bättre dränerad och fluffar upp jorden vilket ger bättre syregenomströmning. Kafesumpen ökar också jordens förmåga att hålla vatten till grödan. Det sägs också vara bra för att hålla borta mördarsniglar och larver. 

 

BANANSKAL

Om du köper ekologiska bananer så spara dina skal och skär upp dem i mindre bitar för att lägga på dina grödor.

Även om du inte har en kompost så kan du dra nytta av alla fina ämnen som finns i bananskalet utan att det ser skräpigt ut kring dina plantor. Den gula färgen försvinner ju väldigt fort från bananskalet och kvar är endast en dundermiddag till dina maskar.

Det upphackade skalet lägger du runt dina plantor. Maskarna kommer att ta sig upp till ytan för att äta på det goda organiska materialet och efter sig lämnar de fina gångar i jorden som hjälper dina grödor. Dessutom är skalet fullt av näringsämnen som går rakt ner i jorden. Tex Kalium – som är extra bra för grödor som ger frukt, Magnesuim, Vitamin A B E

Självklart finns det massor av annat organiskt avfall som du kan lägga på dina plantor både inomhus och ute men dessa tre är de som kanske är lättast att hantera och som inte ser så skräpigt ut när de placeras på jorden utan att först ha fått brytas ner i en kompost.

Om du har möjlighet att skaffa kompost så gör det! Här kan du läsa mer om kompostering och dess fördelar.